Христо Казанджиев: Добивът на шистов газ не крие риск за околната среда

Единствено при авария е възможно да има замърсяване, а не поради причини, произтичащи от технологията на добив, отбеляза още газовият експерт.

13.07.2011 | 14:01
Христо Казанджиев: Добивът на шистов газ не крие риск за околната среда

Добивът на шистов газ ще свали цената на природния газ с 30 %, заяви днес пред журналисти енергийният експерт Христо Казанджиев. Като доказателство за подобна възможност посочи находището в  Галата. Добивът от него доведе до понижаване на цената за българските потребители с 8 %, при положение, че оттам се осигуряват 10 % от нужни количества за страната. Крайната сума, обаче, ще зависи от средствата, необходими за пренос  и цената, определена от монополиста. Ако прогнозата за наличие на 1 трлн. куб. м. бъде потвърдена, страната ни ще има ресурс да осигури вътрешното потребление през  следващите 80 години.
Проучването на терена край Нови пазар ще по повиши конкуренцията на пазара на природен газ. Според Христо Казанджиев е въпрос на политика „до каква степен компаниите ще свалят цената, за да запазят пазарното си присъствие.“
Газовият експерт заяви още, че добивът на шистов газ няма да увреди околната среда. Вероятността от замърсяване е „почти никаква“. Единствено при авария е възможно да има замърсяване, а не поради причини, произтичащи от технологията на добив“, отбеляза още Казанджиев.
Американската компания Chevron получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в България. Теренът, върху който компанията ще работи, е разположен върху близо 4400 кв. км в териториите на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. За целта американският концерн ще вложи около 50 млн. евро.