Китайският икономически растеж се забави до 9, 5 %

По-този начин не се сбъднаха мрачните прогнози на много анализатори за рязко забавяне на растежа.

13.07.2011 | 11:43
Китайският икономически растеж се забави до 9, 5 %

Китайският икономически растеж забави своите темпове за последното тримесечие до все още стабилните 9, 5 %, след като в периода  януари –март беше 9, 7 %. По-този начин не се сбъднаха мрачните прогнози на много анализатори за рязък спад на растежа. 
Мрачните перспективи почиваха на факта,  че в момента ръстът на потребителските цени в страната е най-бързият за последните 3 години, с 6.4% инфлация през юни. Плановете на правителството бяха да задържат нивото на инфлация до 4 на сто. Не помогна и фактът, че основният лихвен процент беше вдиган пет пъти.  Въпреки това,  икономиката остава в добро състояние, отчитат от Китайско статистическо бюро.
Забавянето на втората по големина икономика в света може да има глобални последствия, ако се отрази в търсенето на желязна руда, фабрични съоръжения и други стоки от внос. Доклад, изнесен през последните дни, показва, че китайският внос рязко е намалял през месец юни.
Анализаторите очакват инфлацията да намалее по-късно през годината, но през юни неочаквано рязкото покачване на цените, доведе до почти  15%  скок в разходите за храна. Този факт навежда на предположения, че китайският основен лихвен процент ще бъде вдигнат за пореден път.
 „Ние можем да почувстваме натиска от растящите цени – коментира Янг Киши – 36 години, жител на Пекин. - Но този натиск не е чак толкова огромен за нас, защото младите хора нямаме нужда от покупката на толкова много неща в ежедневието. Разбира се, аз все още се надявам, че правителството ще балансира цените на продуктите, спрямо нашите доходи. Надявам се,  също така, кабинетът да бъде достатъчно решителен и да вземе мерки и да спре растежа на цените“.
От всички продукти, най-голям скок в цената прави свинското месо с повишение от над 57 %. Това е особено опасно за избухване на социално недоволство в страната, където по-голяма част от населението  дава половината от доходите си за прехрана.
55-годишният  Ванг Шулан от Пекин се надява цените да паднат. Пред медиите той отбеляза, че повечето му „познати не могат да понесат това бреме и цените на повечето стоки са твърде високи. Миналата седмица купих  месо и с изненада установих, че цената му е много по-висока отпреди,“ коментира още Шулан.
Лихвените проценти бяха увеличени  пет пъти от октомври насам.  Заедно с това беше затегнат и контролът върху кредитирането и инвестициите. Именно тези мерки доведоха до опасение, че действията на правителството могат да причинят  рязко  забавяне на растежа.
По думите на Шенг Леюн от Китайско статистическо бюро „най-голямото предизвикателство за втората половина  е как да бъде постигнат баланс между постоянното  и бързо развитие, очакванията за инфлация и икономическо преустройство.“
Две са основните причини за високата китайска инфлация. От една страна, потребителското търсене надвишава предлагането на храни. Другата - е бумът на банковото кредитиране, липсата на което в предишните години, предпази Китай  от глобалната икономическа криза през 2008 г.