Карел де Гухт: Хубаво е да се развиват отношения и с пазари извън Европейския съюз

Освен Китай, Бразилия, Индия, Русия, и други държави са много важни от гледна точка на търговията, заяви още европейският комисар по търговията.

12.07.2011 | 17:45
Карел де Гухт: Хубаво е да се развиват отношения и с пазари извън Европейския съюз
Карел де Гухт: Хубаво е да се развиват отношения и с пазари извън Европейския съюз

Българският износ трябва да бъде балансиран между европейския пазар и останалите страни. Това заяви еврокомисарят по търговията Карел де Гухт, след среща с премиера Бойко Борисов днес. Карел де Гухт коментира, че Европа е най-големият пазар в света -  с над 500 милиона заможни потребители. За да се реализират българските продукти в общниостта,  трябва да отговарят на едно единствено условие - да бъдат качествени.
„Хубаво е да се развиват отношенията и с други пазари извън ЕС – заяви еврокомисарят по търговията. – Освен Китай, Бразилия, Индия, Русия, и други държави са много важни от гледна точка на търговията. Вашите продукти трябва да бъдат добри.  Това е единствената характеристика, която трябва да притежават. Има пазар за абсолютно всичко,“ подчерта още Гухт.
Ролята на Европейския съюз при развиването на търговските отношения със страните от Близкия Изток е изключително важна, заяви на свой ред премиерът Бойко Борисов. Той коментира, че е много доволен от отношението на Европейската комисия  и еврокомисарите, което имат към България. Премиерът подчерта добрите търговски отношения на България, както със съседни страни като Гърция и Турция, така и с по-далечни.
Заедно с ООН искаме да направим банка за хранителни продукти, за да може при тези непрекъснато възникващи кризи с изхранването на населението да имаме готовност да помогнем с такива продукти,“ коментира премиерът Борисов. По думите му имаме готовност да бъдем „естествен мост“, заради непосредствената си близост до тези дестинации.
По време на срещата премиерът Борисов и еврокомисарят  Карел де Гухт са обсъдили редица въпроси, сред които и икономическото развитие на страната ни, и отношенията на Китай с България и останалите страни-членки на общността.