МИЕТ обяви обществена поръчка за газовата връзка със Сърбия

Консултантът ще трябва да разработи 60-километровото трасе по газовия проект на българска територия.

12.07.2011 | 14:53 Редактор: Красимир Лаков
МИЕТ обяви обществена поръчка за газовата връзка със Сърбия

България се е заела сериозно да осъществи междусистемни връзки на газовата си система с тази на съседите. Вече върви процедурата по осъществяването на връзките с газовите системи на Гърция и Турция. Днес стана ясно, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е обявило обществена поръчка за избор на консултант, който да извърши предпроектно проучване за междусистемната газова връзка на България със Сърбия.
Консултантът ще трябва да разработи 60-километровото трасе по газовия проект на българска територия, да опише технологичните варианти и графика за изграждането му. В хода на проучването той трябва да изясни дали ще се прави оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Очаква се изграждането на връзката да разнообрази източниците и маршрутите на доставки на синьо гориво за България.
По прогнози на Българския енергиен холдинг капацитетът на съоръжението ще е от 3 до 5 млрд. куб. м газ годишно. Необходимите инвестиции са 150 млн. евро, с осигурено съфинансиране от Европейския съюз от около 45 млн. евро. Предвижда се тръбопроводът да влезе в експлоатация през 2013 г.