Еврозоната се готви да купува свободно гръцки облигации

За целта ще бъдат използвани средства от Фонда на еврозоната на стойност 440 млрд. евро.

12.07.2011 | 13:23
Еврозоната се готви да купува свободно гръцки облигации
Еврозоната се готви да купува свободно гръцки облигации

Страните от еврозоната   са готови да започнат изкупуването на значителни количества гръцки държавни облигации на свободния пазар. За целта  ще бъдат използвани средства от  Фонда на еврозоната на стойност 440 млрд. евро, като бъдат насочени към откупуване на дълга на изпадналите в затруднение правителства. Решението дойде в понеделник вечерта, след осемчасова среща на финансовите министри в Брюксел. Разговорите бяха проведени на фона на потъващите пазари и растящите страхове, че дълговата криза, която измъчва Гърция, сега се разпространява към  Италия и Испания и заплашва цялата еврозона.
Финансовите министри се съгласиха за възможно разширяване на размера и сферата на Европейския спасителен фонд, за понижаване на лихвите по отпусканите заеми и удължаване на времето за тяхното изплащане.
Като цяло обаче еврогрупата направи слаб прогрес относно конкретните детайли за втория спасителен финансов пакет за Гърция, което беше една от главните теми на форума. Изказване в този дух направи и новият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Според нея, МВФ и еврозоната, които са основните заемодатели на Гърция, все още не са готови да дискутират конкретните детайли по втория спасителен финансова пакет за Атина. Тя определи като недостатъчни гръцките усилия за намаляване на бюджетния дефицит.