ЕС деблокира 24,5 млрд. евро за Renault

Със средствата трябва да се облекчи връщането на работа на 3582 души, уволнени от автопроизводителя и 7 негови доставчици.

11.07.2011 | 15:17
ЕС деблокира 24,5 млрд. евро за Renault

Европейската комисия  одобри молбата на Франция за намеса на Европейския фонд за адаптиране към глобализацията, съобщи Брюксел. Засегнатите 3582 служители се считат за най-уязвими сред всички уволнени работници.
Средствата ще финансират консултантски услуги по търсене на работа, обучение и възстановяване, както и различни други разходи. Общият размер на фонда ще достигне 37,6 млрд. евро, като ЕС ще осигури 24,4 млн. от тях.
Решението трябва да бъде одобрено от всички страни от ЕС, както и от ЕП. „Финансовата криза предизвика икономическо забавяне, което силно засегна автомобилния сектор. Производството на коли в Европа чувствително намаля и положението на работниците в сектора остава затруднено”, подчерта европейският комисар за заетост, социални въпроси и социално приобщаване Ласло Андор.
Продажбите на Renault за първото полугодие на годината се повишиха с 1,9% до 1 374 млн. Най-голям ръст в продажбите има при леките автомобили- 12,7%.
Компанията потвърди добрата си прогноза за възстановяване на глобалния автомобилен пазар след проблемите, свързани с ключовия за нея пазар, в Япония.
Renault, заедно с японския си партньор Nissan Motor, очаква 3-4% ръст в глобалните продажби за 2011 г. В групата влизат още Renault Samsung Motors и Dacia.