Визите пречат на бизнеса с Турция

Бизнесмените от югоизточната ни съседка често получават отказ за получаване на визи.

11.07.2011 | 15:08
Визите пречат на бизнеса с Турция

Визовият режим в България създава трудности пред  турските инвеститори.   Бизнесмените от югоизточната ни съседка често получават отказ за получаване на визи. Документът им трябва, за да развиват по – добре дейността си у нас. Затова  призоваха българските власти да се намесят като вземат законови мерки, които да улеснят влизането в страната.
България е много важна за Турция, защото е вратата ни към Европа – заяви в рамките на специален бизнес форум Ялчън Егемен, председател на Турско-българския бизнес съвет. -  Ако се реши проблемът с визите, много инвеститори, а също и туристи от Турция, ще посетят вашата страна, което ще прибави много средства към българския бизнес. Ние предлагаме да инвестираме в спа и термални центрове във вашата страна.  Това може да превърне България в център на балнооложки туризъм и ще подобри отношенията между двете държави“.
Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов  призова да се ускори процесът  около изграждането на газопровода „Набуко“.
„БBългарският бизнес  продължава да се нуждае от алтернативни трасета, за да осигури  непрекъснатост с осигуряването на енергийни ресурси,“ подчерта в рамките на бизнес форума Симеонов.
Бизнес делегация от над 50 турски бизнесмени се срещна с близо 100 български предприемачи по време на Българо-турския бизнес форум, който се провежда в рамките на посещението на президента на Турция Абдуллах Гюл. Двете страни имат общ интерес в строителството и инфраструктурата, телекомуникациите, енергетиката, автомобилната индустрия, транспорта и туризма.