Турският президент обеща съдействие за газовата връзка с България

Въпреки договорките между турския премиер Реджеп Ердоган и Бойко Борисов газовата връзка да е част от „Набуко“, правителството се отказа от този вариант.

11.07.2011 | 14:13 Редактор: Петко Трухчев
Турският президент обеща съдействие за газовата връзка с България

За ускоряване на междусистемната газова връзка между Турция и България се споразумяха президентът Георги Първанов и турския му колега Абдуллах Гюл, който е на посещение у нас. Първанов призова правителството да се спре на единия от трите варианта за връзка с югоизточната ни съседка, за да започне час по-скоро изграждането на проекта. По план той трябва да е готов до 2014 г. и по тръбата да преминават 5 млрд. куб. метра годишно за България.
Проектът „Набуко“ също беше разглeдан от двамата държавни глави. Въпреки договорките между турския премиер Реджеп Ердоган и Бойко Борисов газовата връзка да е част от „Набуко“, правителството се отказа от този вариант, тъй като проектът за трансгранична европейска връзка е бавен и скъп.
 „България в своите контакти постигна спорозаумение с Азербайджан, Туркменистан и други държави, потенциални източници на природен газ за „Набуко“ – заяви след срещата с турския си колега президентът Георги Първанов. - Контактите на Турция с други страни и със споменатите са дори по- интензивни. Така двете страни са ключови в осигуряването на необходимото количество  газ по „Набуко“ и дори много повече от тези 31 млрд., които са запланувани в момента.“
Турският държавен глава Абдуллах Гюл обеща съдействие за изграждането на газовата връзка. Още повече че турските фирми са едни от най-добрите в тази дейност. Смесената работна група на двете страни ще разглежда още и обезщетенията за изселените тракийци, пенсиите на българските турци, живеещи в Турция и строителството на язовир при река Тунджа.
„Постигнахме съгласие тази смесена работна група да заседава много по-често, да работи с ускорени темпове, не както досега, за да се решат тези въпроси час по-скоро в името на добрите съседски взаимоотношения,“ заяви на свой ред турският държавен глава Абдуллах Гюл.
Кризата се е отразила благоприятно на търговията между двете страни. Докато през 2008 г. стокообменът е възлизал на 950 млн. долара, 2 години по-късно достига 5 млрд. долара, като предимно Турция внася промишлени и битови стоки за родния пазар.