40 млн. евро норвежки инвестиции е усвоила Варна

В края на годината ще започне набирането на проектни предложения за следващия етап на донорската програма на Норвежкото правителство.

08.07.2011 | 13:18
40 млн. евро норвежки инвестиции е усвоила Варна
40 млн. евро норвежки инвестиции е усвоила Варна

На входа на Морската градина във Варна е подредена изложба, в която са представени проектите, реализирани през първия етап от донорската програма на Норвежкото правителство в периода  2009 - 2011г. Те са на обща стойност около 40 млн. евро.
В края на годината ще започне набирането на проектни предложения за следващия етап на донорската програма. Предвидената за тях сума е 127 млн. евро. Община Варна ще кандидатства с два проекта.
Единият е разработен съвместно с Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров” и е за създаване на център за справяне с кризисни ситуации, както по море, така и по суша. Той е бил представен и по време на първия етап, но малко не му е достигнало да бъде одобрен. В Норвежкото посолство обаче са били силно впечатлени от него.
Директорът на дирекция „Международно сътрудничество, проекти и програми” към общината Петър Радушев съобщи, че обхватът на проекта ще бъде разширен и на един следващ етап Варна отново ще участва за финансиране. Радушев заяви за Bugaria on air, че ще бъде направено и проектно предложение, съвместно с Регионалния исторически музей, за възстановяване на части от  ранно-християнския манастир край местността „Карач теке“ край Варна.
Финансирането по проектите може да достигне между 350 000 и 1млн. евро.