По-високата минимална заплата не притеснява утвърдените фирми

КРИБ беше единствената организация, която от самото начало на предложението подкрепи повишението на най-ниските заплати.

08.07.2011 | 10:13
По-високата минимална заплата не притеснява утвърдените фирми
По-високата минимална заплата не притеснява утвърдените фирми

Повишението на минималната работна заплата не би трябвало да засегне сериозно функциониращите фирми, заяви пред Bulgaria on air председателят на КРИБ Огнян Донев. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България беше единствената организация, която още от самото начало подкрепи повишението на  най-ниските заплати.
 „Ако една фирма изпитва икономически проблеми от гледна точка на отрасъла или на ситуацията, в която се намира, то, разбира се, че всяко плащане ще е проблем – коментира пред Bulgaria on air Огнян Донев и подчерта, че се съмнява „точно тези 30 лв. на повишение на минималната работна заплата да са причината за финансовите й проблеми.“
Огнян Донев подчерта, че някои работодателски организации говорят от името на две или три фирми по време на преговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Затова настоява за преброяване на профсъюзните членове и на работните места, които се предоставят от различните работодателски организации.
„Получава се един парадокс  - национално признати в момента са цели шест организации, а когато става въпрос за поемане на сериозни ангажименти, не сме повече от една или две, които участваме в преговорите с правителството,“ коментира още Донев.
На последното си заседание Националния съвет за тристранно сътрудничество реши да увеличи от 1 септември минималната работна заплата и вдовишките пенсии.