България ще изнася храни за Израел

Израелски фирми ще инвестират в напоителни системи, за да се развива земеделието у нас.

07.07.2011 | 16:45 Редактор: Петко Трухчев
България ще изнася храни за Израел

България ще изнася храни за Израел. За това се договориха Бойко Борисов и израелския му колега Бенямин Нетаняху, който е на официално посещение у нас. Израелският премиер си постави за цел да насърчи инвестициите от страната си в България.
Все още България няма позиция как ще гласува през септември на заседанието на ООН, където ще се разгледа искането на Палестина за независимост от правителството в Тел Авив, обяви Бойко Борисов. Израел няма да отвори морската граница на Ивицата Газа за хуманитарна помощ, докато Хамас е на власт в размирния регион. И без помощ отвън районът се справя добре, отчита Нетаняху. Той се позова на бързия икономически растеж на Палестина, който за 2010 г. е 25 %. Не е изключено интерес към България да проявят и палестински фирми.  
Искаме да увеличим инвестициите си тук, тъй като виждам че не са много – заяви пред журналисти премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. - Не съм сигурен, че израелската бизнес общност познава пазара тук. Това е моята мисия – да запозная израелския бизнес с тази пазарна ниша.“
Израел е страна, която е усвоила всички модерни технологии за развитие на земеделието заради сушата там. Израелски фирми ще инвестират в напоителни системи, за да се развива земеделието у нас. Двете правителства подписаха споразумения за сътрудничество във всяка една област – от икономика, енергетика и туризъм до култура. 150 хил. израелци са заявили намерения за туристическа почивка у нас.
По данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма стокообменът между България и Израел през 2010 г. е на стойност 222.4 млн. долара, от които българският износ е за 99.1 млн. долара (ръст от 81.5% спрямо 2009 г.), а вносът – 123.3 млн. долара (ръст от 74.9%). През първото тримесечие на тази година стокообменът ни е на стойност 48.1 млн. долара. За периода 1996 – 2010 г инвестициите от Израел в България са малко над 300 млн. евро. Така страната заема 25-о място сред чуждестранните инвеститори у нас.