Гръцките банки в готовност за roll-over на държавни облигации

Основната цел на разговорите е да се определят условията, при които банките биха купили нови гръцки облигации.

06.07.2011 | 17:10 Редактор: Красимир Лаков
Гръцките банки в готовност за roll-over на държавни облигации
Гръцките банки в готовност за roll-over на държавни облигации

Гръцките банки са готови да участват в roll-over на държавните облигации като част от спасителния план на Европейския съюз, заяви министърът на финансите на страната Евенгелос Венизелос.
В същото време, представители на близо 20 от най-големите европейски банки се събраха в Париж, за да обсъдят как частният сектор може да участва в нов спасителен план за Гърция. Основната цел на разговорите е да се определят условията, при които банките биха купили нови гръцки облигации, смятани в момента като една от най-рисковите инвестиции в света. Правителствата от еврозоната искат "значително" участие на частния сектор в евентуален нов спасителен план за Гърция
Големите холандски банки са готови да участват във втория спасителен план за Гърция, която не е в състояние да се справи с изплащането на огромния си дълг, съобщи холандският министър на финансите Франс Вейкерс. Германският му колега Волфганг Шойбле увери преди няколко дни, че основните германски банки са поели ангажимент да продължат част от кредитите си за Гърция до 2014 г., но предстои да се уточнят подробностите. Белгийската банка Dexia и италианската UniCredit също изразиха желание да участват в спасителния план.