Иван Искров: Не очаквам съществен спад на лихвите

Въпреки продължаващия ръст на лошите кредити, българската банкова система има достатъчно средства, заяви още гуверньорът на БНБ.

06.07.2011 | 15:36
Иван Искров: Не очаквам съществен спад на лихвите
Иван Искров: Не очаквам съществен спад на лихвите

Управителят на БНБ Иван Искров не очаква лихвите по кредитите у нас да намалеят значително до края на годината. В същото време – той не очаква и ръст , заради кризата в Гърция. Депозитите на гражданите в българските банки продължават да се нарастват, а темпът на увеличение на необслужваните кредити, които към март са почти 13 % от размера на всички вземания, намалява. Въпреки продължаващия ръст на лошите кредити, българската банкова система има достатъчно средства. Управителят на Българската народна банка подчерта, че в родната банкова система няма лоши банки и призова медии и анализатори да не правят спекулации с присъствието на гръцките банки на нашия пазар.
Иван Искров отбеляза, че тази тенденция може да се проследи в отчетите на компаниите всеки месец и по –подробно на тримесечие. Тези данни към момента не дават основание за притеснение, заяви още управителят на БНБ.
Същевременно се увеличават средствата в банковите депозити. Това говори добре за доверието на гражданите във финансовата ни система. Според статистиката, за първи път след началото на кризата, през първото тримесечие на годината има положителен ръст на инвестициите.
Председателят на Асоциация на банките в България Левон Хампарцумян е противоестествено върху банковата система и лихвите да се влияе административно.
Водещи финансисти коментираха състоянието на българската банкова система на кръгла маса по повод на обявяването на годишната класация "Банка на годината". Призът спечели Societe Generale Експресбанк. Банка на клиента стана Unicredit Bulbank. Наградите са учредени през 1992 година. За своята четиринадесет годишна история критериите са се променяли и усъвършенствали, заедно с развитието на банковата система в България.