Кризата в Гърция не влияе на лихвите в България

Това би могло да се случи, ако помощта на ЕС и МВФ не подейства оздравително на икономиката на страната, заяви Левон Хампарцумян.

05.07.2011 | 17:12
Кризата в Гърция не влияе на лихвите в България
Кризата в Гърция не влияе на лихвите в България

Кризата в Гърция не се отразява осезаемо на лихвите в България, коментира пред Bulgaria on air председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян. Хипотетично той не изключи възможността цената на кредита да се повиши. Това обаче би могло да се случи, ако помощта, която отпускат Европейският съюз и Международният валутен фонд на Гърция не подейства оздравително на икономиката на страната. Мнението на Хампарцумян е, че международната общност и гръцкото правителство ще вземат мерки, за да се създадат условия кризата да бъде овладяна и контролирана. Тогава вероятността несигурността на пазарите да се увеличи ще намалее и те ще се успокоят.
Кризата в Гърция обаче няма да се отрази директно на банковата система у нас.
“Директно влияние на кризата върху лихвите в България няма – подчерта Левон Хампарцумян. - Има индиректно усещане на пазарите заради факта, че сме в един регион и че сме зависими от бизнеса с Гърция. Става въпрос не само за гръцките банки, а за целя стокообмен и търговия, които имаме с Гърция, и които могат да бъдат повлияни негативно.”
Левон Хампарцумян не очаква драматични развития с гръцката криза. Според него пазарите са отчели повишения риск в региона. Затова не трябва да има безпокойства. България е с добра фискална дисциплина и това се отразява и на банковата ни система.
Хампарцумян не предвижда фалити на гръцките финансови институции у нас. Според него те ще бъдат подкрепяни и от Гръцката национална и Европейската централна банки.