Рисковата премия на България се стабилизира

Чрез поредното пускане на ДЦК в евро ще се увеличи ликвидността на държавните ценни книжа на вторичния пазар.

05.07.2011 | 15:06 Редактор:
Рисковата премия на България се стабилизира
Рисковата премия на България се стабилизира

Емисията държавни ценни книжа, деноминирана в евро с матуритет 5 години, бе преотворена за трети път тази година от Министерството на финансите. Одобреното количество държавни ценни книжа възлиза на 14 млн. евро. Така общият обем на емисията в обръщение достигна 74 млн. евро. До момента заявените облигации за покупка са за 73 млн. евро при коефициент на покритие 1.46. Чрез поредното пускане на ДЦК в евро ще се увеличи ликвидността им на вторичния пазар.
По време на тръга участваха, както банки и инвестиционни посредници, така и други институционални и крайни инвеститори. Постигнатата на аукциона среднопретеглена годишна доходност за одобреното количество ДЦК е 4.16%. Спредът на емисията е под стойността на премията по застраховката срещу неплатежоспособност на България.
Среднопретеглената годишна доходност на аукциона е под текущата доходност на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на Унгария, Турция, Румъния и Испания.
От началото на 2011 г. се наблюдава стабилизиране на рисковата премия на България, отбелязват от Министерството на финансите. Устойчивата тенденция и резултатите от проведения аукцион са положителни индикации за последващо благоприятно развитие на пазара на ДЦК.
С провежданата емисионна политика Министерство на финансите ще продължи усилията си за запазване на фискалната дисциплина и поддържането на благоприятен инвестиционен климат.