Германия понижава данъци от 2013 г.

Това става възможно заради добрите перспективи пред немска икономика.

04.07.2011 | 12:08 Редактор:
Германия понижава данъци от 2013 г.
Германия понижава данъци от 2013 г.

Немското правителство е решило да намали някои данъци от 2013 година. Това става възможно заради добрите перспективи пред немска икономика. Прогнозите са експанзията на най-голямата европейска икономика да продължи и в близките години.
В сряда правителството на канцлера Ангела Меркел ще приеме специален политически меморандум, в който ще обяви решението си и повече подробности за намаляването на данъците след две години. Засега все още не е ясен размерът на намалението, но коалиционните партньори в немското правителство са изразили съгласие, че стопанското оживление в Германия е довело до повишаване на приходите от данъци. Това може да позволи да се намалят данъци на стойност около 10 млрд. евро, като в същото време дефицитът на бюджета ще продължи да намалява.
Брутният вътрешен продукт на Германия се повиши през миналата година с 3.6%. През тази година се очаква подобен темп на растежа. Сега с намаляването на данъците се цели да се даде нов тласък на потреблението и инвестициите, като правителството разчита най-вече на повишаване на вътрешното потребление и търсене. С това решение Меркел отговаря и на искането на своите коалиционни партньори в правителството Свободната демократическа партия, които настояват за това от 2009 г.