България прекрати отношения с рейтинговата агенция JCRA

С прекратяването на споразумението се намаляват разходите по присъждане на държавен рейтинг.

01.07.2011 | 16:20 Редактор: Мариета Иванова
България прекрати отношения с рейтинговата агенция JCRA

България прекратява правоотношенията си с японската рейтингова агенция Japan Credit Rating Agency Ltd. (JCRA), считано от днес, 1 юли. Споразумението за държавен рейтинг между страната ни и японската агенция за кредитен рейтинг е подписано през 2005 г. и оттогава е подновявано ежегодно. Със свое решение от 20 април 2011 г. правителството упълномощи вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков да предприеме действия за прекратяване на съществуващите към момента правоотношения между България и JCRA.
С прекратяването на споразумението се намаляват разходите по присъждане на държавен рейтинг. В допълнение, България не е емитент на облигации, деноминирани в йени и не присъства на японския капиталов пазар.
Присъденият дългосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута към момента на прекратяване на договора е инвестиционен ВВВ/ВВВ+ със стабилна перспектива. Информацията за прекратяване на споразумението между България и JCRA е публикувана и на официалната страница на агенцията http://www.jcr.co.jp/english/.
В момента България поддържа договорни отношения с рейтинговите агенции Moody's и Standard&Poor's, което обезпечава нуждите от кредитни рейтинги на страната ни, присъдени от международно признати рейтингови агенции.