Софтуерен проблем спира европейски дружества да се регистрират у нас

Двугодишното забавяне е заради липсата на наплив от компании за регистрация, обясни правосъдния министър Маргарита Попова.

01.07.2011 | 15:02 Редактор: Петко Трухчев
Софтуерен проблем спира европейски дружества да се регистрират у нас
Софтуерен проблем спира европейски дружества да се регистрират у нас

Европейските дружества не могат да се регистрират в търговския регистър заради липсата на софтуер за вписването им, сигнализира опозицията в парламента. Предстои да бъде обявена обществена поръчка за изграждането на нова информационна система, която да обслужва само капиталовите дружества от Европейския съюз. Недоволството на депутатите от “Коалиция за България” в парламента провокира разяснението на правосъдния министър Маргарита Попова, че двугодишното забавяне е заради липсата на наплив от компании за регистрация.
По думите на Михаил Миков от “Коалиция за България” няма как да се говори за инвестиции при положение, че има проблем с регистрациите.
Сривът в сървъра на търговския регистър в Агенцията по вписванията е преодолян напълно, обяви правосъдният министър Маргарита Попова, като подчерта, че нови сътресения в информационната система не се очакват. Оказа се, че нов сървър е бил закупен още през 2008 г., но не бил инсталиран.
Министър Попова успокои търговците, че данните им са запазени, въпреки честите сривове на търговския регистър. Повторно вписване на данните им не е необходимо. Тя обаче не отговори кога Агенцията по вписванията ще публикува отчетите на бизнеса за 2010 г. Крайният срок за подаването на данните в Националния статистически институт, Националната агенция по приходите и Агенцията по вписванията беше 30 юни.