Еврото получи силна подкрепа от Китай

Ежедневно през последните 7 дни Китай е продавал по около 2 млрд. евро, като е прехвърлял 1/3 от тях в евро.

01.07.2011 | 12:56 Редактор:
Еврото получи силна подкрепа от Китай
Еврото получи силна подкрепа от Китай

Един от първите ефекти след приемането на новите икономии от гръцкото правителство беше върху еврото. Интересът на инвеститорите към общата европейска валута се засили, след като депутатите гласуваха в два последователни дни петгодишна програма за строги икономии и конкретните начини на изпълнението й.
Еврото получи силна подкрепа и от Китай, след като стана ясно, че през последните седмици страната масирано продава долари и купува евро. Ежедневно през последните 7 дни Китай е продавал по около 2 млрд. евро, като е прехвърлял 1/3 от тях в евро. Според оценки на експерти, Китай разполага с валутни запаси от 3 трлн. долара.
Междувременно, в Китай беше отбелязана 90-годишнината на Комунистическата партия. Президентът Ху Дзинтао заяви, че страната е силна икономически и влиятелна политически, но трябва да продължи борбата с корупцията, за да има обществена поддръжка. В телевизионно обръщение към нацията днес Ху Дзинтао призова да бъдат подкрепени икономическите реформи, които гарантират просперитет. Президентът не спомена по-ранните години на управление на комунистическата партия, довели до смъртта на милиони хора, но заяви, че успехът на партията се дължи на способността й да се учи от грешките си.