Ernst&Young: Ръстът на БВП в еврозоната ще е едва 2 %

Според експертите ръстът през 2012 г. е още по-нисък – 1.6%, като през следващите две години ще има развитие на „две скорости” в Европа.

27.06.2011 | 16:12 Редактор: Красимир Лаков
Ernst&Young: Ръстът на БВП в еврозоната ще е едва 2 %

Брутният вътрешен продукт на еврозоната през тази година ще се повиши само с 2%, сочи лятната прогноза на Ernst&Young. Цитираният ръст ще е възможен само, ако Европейската централна банка и правителствата на страните от еврозоната се споразумеят за нужните мерки за Гърция. При друг сценарий от одиторската компания прогнозират преструктуриране в безпорядък, което ще хвърли еврозоната обратно в рецесия. Според експертите ръстът през 2012 г. е още по-нисък – 1.6%, като през следващите две години ще има развитие на „две скорости” в Европа.

В държави като Германия, Франция и Холандия например, БВП ще расте с средно 2.2%, докато в държави като Испания, Ирландия, Гърция и Португалия средно само с 1.2%. В прогнозата си за България, консултантската фирма прогнозира ръст от 3.2% за тази година, а за 2012 г. -  от 4.8%. Добрата прогноза за България се базира на големия догонващ потенциал на страната и силните периоди, отбелязани преди кризата. Евентуалното некоординирано преструктуриране на гръцкия дълг може да затегне отпускането на кредити в Европа, като ефектът за България ще бъде висок стрес в банковия сектор и намаляване на търсенето за българския износ.
Според прогнозата на Ernst&Young, допълнителният спасителен пакет от ЕС и МВФ ще предложи само краткосрочно облекчение за Гърция и вероятно няма да постигне целта да върне доверието на инвеститорите.