Марио Драги е следващият ръководител на ЕЦБ

Гуверньорът на италианската централна банка получи подкрепата на Европейския съвет след споразумение за промяна в борда на банката.

25.06.2011 | 10:36
Марио Драги е следващият ръководител на ЕЦБ

Марио Драги, ще бъде следващия ръководител на Европейската централна банка. Той ще поеме поста след пенсионирането на Жан-Клод Трише през откомври. Гуверньорът на италианската централна банка получи подкрепата на Европейския съвет след споразумение за промяна в борда на банката.
Франция постави условие за избирането на Драги, защото така страната ще загуби мястото си в 6-членния брод на директорите, а в същото време Италия ще има двама.
За да бъде удовлетворен Париж, в крайна сметка италианецът Лоренцо Бини Смаги ще напусне мястото си в управителния съвет на Европейската централна банка, като по този начин ще освободи пътя за французин за поста.
По-рано Бини Смаги отказа да напусне, като заяви, че ЕЦБ трябва да бъде независима и свободна от политическо влияние институция.
Освен, че си извоюва представител в борда на ЕЦБ, Париж гласи свой представител и за шеф на друга международна финансова институция – МВФ. Финансовият министър на Франция Кристин Лагард е фаворит за ръководния пост на международната финансова институция.