Проучванията за шистов газ ще се правят без екооценка

Това съобщи днес в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

24.06.2011 | 16:23 Редактор: Петко Трухчев
Проучванията за шистов газ ще се правят без екооценка

Няма да се прави оценка за въздействието върху околната среда на проучването за добив на шистов газ край Нови пазар от американската фирма Chevron. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на парламентарния контрол. Миналата седмица  “Коалиция за България” предупреди, че дори и сондажите могат да нанесат поражения на района като земетръси и замърсяване на подпочвените води. Социалистите се позоваха и на американската практика, където от експлозиите за взривяване на скалите с шистов газ неведнъж са възникнали земетресения. Енергийният министър обаче опроверга, че екооценка не е необходима, тъй като по закон тя се прави само при заявено инвестиционно намерение. До момента няма такова от американската страна. Нейната задача е първо да проучи има ли достатъчно находища на синьо гориво под земята.
По думите на енергийния министър сондажите ще се извършват на 4 км под земята, което е много “под нивото на най-дълбоките водоносни пластове”.
30 млн. евро ще получи страната от Chevron за проучванията си на наша територия. Те ще останат в бюджета, независимо че има вероятност да не съществуват залежи на шистов газ. Като допълнителни постъпления в бюджета ще бъдат и средствата от предстоящата приватизация на държавните дялове в елеткроразпределителните дружества, подчерта министър Трайков. Те ще се листват на Българската фондова борса и всеки може да си закупи акции.
“Приватизацията е един от механизмите държавата - чрез цената на притежаваните акции, да си получи неизплатения дивидент, тъй като той ще бъдат калкулиран в оценката и реинвестиран през всичките тези години,” заяви в парламента днес Трайчо Трайков и допълни, че “приватизацията и то на борсата ще даде възможност на българските пенсионни фондове да закупят акции и оттам да черпят дивидент, печалби от борсовата търговия, респективно и средства за българските пенсионери.”
Държавата ще продължи да контролира дейността на ЕРП-та дори и след продажбата на дяловете си в тях. Най-голямото изтичане на пари идва от изнасянето на дейности извън трите електроразпределителни дружества. Занапред сделките по аутсорсинг услугите ще са публични и ще се регулират от ДКЕВР.