Данък спекулация предлагат европейските социалисти

В момента ЕС нарочно бави финансовите помощи за Гърция заради повишаващите се лихви, заяви днес лидерът на БСП Сергей Станишев.

24.06.2011 | 15:57 Редактор: Петко Трухчев
Данък спекулация предлагат европейските социалисти

Данък спекулация предлагат европейските социалисти в парламента в Брюксел. Идеята на проектозакона е да спрат манипулациите с кризата и източването на пари от държавите чрез банките, зад които стоят определени икономически интереси. Това обясни на специална пресконференция днес лидерът на БСП в България Сергей Станишев.
Според Станишев подобен данък може да “генерира печалба от 200 млрд. евро на ЕС”. Лидерът на БСП подчерта, че данъкът спекулация е “срещу всички тези, които създадоха кризата и разиграват целия ЕС”.
В момента Европейския съюз нарочно бави финансовите помощи за Гърция, тъй като се увеличават лихвите върху заемите на правителството в Атина. От това печелят Франция и Германия, които са изкупили външния дълг на южната ни съседка, разясни лидерът на социалистите. В момента Пактът за финансова стабилност “Евро плюс” не предлага мерки за възстановяване на икономиката, а само финансови рестрикции и санкции за нарушаването им.
Подобен е и случаят с Пакта на Дянков – заяви Сергей Станишев. -  Защо пише дефицит от 2 % при позволени 3. Така лишава икономиката от 700 млн. лв. допълнително, които могат да се влеят в родното производство”.
България също е застрашена от случващото се в Гърция, според лидера на БСП. Натискът на Брюксел върху Атина създава опасност за изтласкване на гръцките фирми и банки обратно в страната. Делът на гръцките банки у нас е 30 %.