ЕС обеща нова подкрепа за Атина срещу още икономии

Все още не е ясно какъв точно ще е размерът на новия пакет финансова помощ, но предварителните оценки са за стотина милиарда.

24.06.2011 | 11:02
ЕС обеща нова подкрепа за Атина срещу още икономии
ЕС обеща нова подкрепа за Атина срещу още икономии

ЕС обеща нов план за спасяването на Гърция от фалит с цел спиране на разпространението на дълговата криза в цялата еврозона. Брюксел обаче увеличи натиска над Атина с условието, че помощта ще бъде осигурена срещу нови съкращения на разходите.
Другата седмица премиерът на Гърция Георгиос Папандреу ще представи пакета мерки пред парламента, които включват нови икономии и списък на компании, които ще бъдат обявени за приватизация.
Брюксел настоява гласуването за мине преди 30 юни, условие, срещу което Атина ще получи поредни 12 млрд. евро от 110 млрд., обещани миналата година срещу първия план за икономии.
Все още не е ясно какъв точно ще е размерът на новия пакет финансова помощ, но предварителните оценки са за стотина милиарда. Реализацията на новата подкрепа ще се осъществи чрез публично (заеми от страните от еврозоната и МВФ) и частно финансиране (приватизация и участие на частни банки).
Консултациите с частни финансови организации вече се водят в няколко европейски столици, съобщава АФП. Целта е да бъде осигурено доброволно участие. Гръцките банки вече обявиха, че са готови да се включат.