270 лв. ще е минималната заплата от септември

Според представителите на бизнеса няма икономически предпоставки за подобен ръст.

23.06.2011 | 16:07
270 лв. ще е минималната заплата от септември

Минималната работна става 270 лв. от 1 септември. Увеличението с 30 лв. е договорено  на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Против това решение се обявиха всички работодателски организации, с изключение на КРИБ. Синдикатите обявиха, че приемат това като междинно увеличение и ще настояват за ново - с още 20 лв. Според представителите на бизнеса няма икономически  предпоставки за подобен ръст. Затова искат повишаването на минималното трудовото възнаграждение да се договаря едва след 1 януари 2012 г. Настояват преговорите да се водят в рамките на бюджетната процедура за следващата година, а не в средата на годината, при липса на ясни и пълни разчети за ефекта от това решение. Очакват увеличението да се  отрази негативно върху пазара на труда и да създаде предпоставки за ново намаление на работните места в частния сектор.
Всички институции с делегирани бюджети като средното образование, общините и държавните агенции ще получат допълнителни средства, за да увеличат минималната заплата. Там където има възможност възнагражденията ще бъдат повишени допълнително.
След заседанието, синдикатите заявиха намерението си да настояват за увеличение на всички пенсии, като поискаха отлагане на дискусията за вдигането им за 5 юли. Работодателите, от своя страна, са отхвърлили варианта за вдигането на тези добавки.