Плевнелиев: Унгарското председателство на ЕС беше много успешно

Постигането на ръст в редица европейски икономики и стабилизирането на пазарите е резултат от общите усилия на всички страни в общността, заяви унгарският посланик у нас н. пр. Юдит Ланг.

23.06.2011 | 15:18
Плевнелиев: Унгарското председателство на ЕС беше много успешно
Плевнелиев: Унгарското председателство на ЕС беше много успешно

Преодоляването на икономическата криза  и последствията от нея са един от основните успехи на унгарското председателство на ЕС. Страните от общността постигнаха и значителна фискална дисциплина. Това отчете по време на специална пресконференция днес посланикът на Унгария у нас н. пр. Юдит Ланг. Тя определи работата на финансовите министри като един от основните успехи на съюза. Постигането на ръст в редица европейски икономики и стабилизирането на пазарите според дипломата се дължи на общите усилия на всички страни в общността.
„Специално за България и Румъния постигнахме нещо много голямо, дадохме зелена светлина за членство в Шенген – заяви пред журналисти днес унгарският посланик г-жа Юдит Ланг. - Вашите две страни успяха много бързо да изпълнят всички технически изисквания. Знаете, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона бе сред приоритетите на унгарското председателство на Европейския съюз.”
Посланик Ланг подчерта и постигнатото в социалната и сфера. По думите и хуманитарните акции на съюза в Либия и Япония са един от големите успехи.
Българският министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев определи унгарското председателство на съюза  като изключително успешно. Той подчерта, че страната ни е подкрепяла почти всичките му идеи - застана зад пакта “Евро плюс”, подкрепи стрес-тестовете на банките.
Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев изтъкна, че стабилността е много важна, особено в посткризисния свят, когато преговорите за инвестиции стават все по- трудни. В рамките на унгарското председателство “България подкрепи пакта “Евро плюс” и участва много активно в дебата за фискалната дисциплина и за борбата с дефицита,” допълни още министър Плевнелиев. Той изрази задоволство, че в периода на председателството на Унгария е постигнат значителен напредък по стратегията за развитие на Дунавския регион,  която отделя особено внимание на устойчивия растеж и има важен принос за постигането на целите на стратегията Европа 2020.