Менда Стоянова: “Евро плюс” не предвижда финансово участие на България

Финансови ангажименти има единствено в стабилизационния механизъм, който е друг инструмент на Брюксел.

22.06.2011 | 16:58 Редактор:
Менда Стоянова: “Евро плюс” не предвижда финансово участие на България
Менда Стоянова: “Евро плюс” не предвижда финансово участие на България

“Евро плюс” не предвижда финансово участие на България, заяви пред Bulgaria on air председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. Пактът представлява законова рамка, която гарантира финансовата стабилност на страните в еврозоната. При неспазване на механизмите се предвиждат санкции. Финансови ангажименти има единствено в стабилизационния механизъм, който е друг инструмент на Брюксел. Страната ни, обаче, няма да участва в него, докато не стане член на еврозоната. Заради променливите позиции на единната европейска валута Менда Стоянова препоръчва България да не избързва с кандидатурата си за предприсъединителния механизъм ERM II.
Председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси отбеляза, че в момента на приемане на еврото за парична единица, автоматично България ще стане член на въпросния стабилизационен механизъм.
България трябва да подкрепи “Евро плюс”, за да може да участва в изготвянето на механизмите за финансова стабилност.
Имаме различия по механизмите, по начина, по който ще се осъществяват тези цели и затова е по- добре да сме там и да участваме в изработването на тези механизми и да отстояваме своята позиция, отколкото да не участваме и след това да ги изпълняваме – заяви още Менда Стоянова.
Механизмите, които се обсъждат в “Евро плюс” не предвиждат замразяване на доходи и пенсии и увеличаване на данъчни ставки. Подобни опасения изразиха синдикати, работодатели и опозиция. Те се дължат на непознаване на финансовия механизъм и на спекулации, смята председателят на комисията по бюджет и финанси.