Енергийните компании да представят план за енергоспестяване

Това е заложно в Директивата 2020 на Европейската комисия за енергийна ефективност.

22.06.2011 | 13:51
Енергийните компании да представят план за енергоспестяване

Енергийните компании и доставчиците на електроенергия ще трябва да изготвят план за енергоспестяване за крайните си потребители. Това е заложно в Директивата  2020 на Европейската комисия за енергийна ефективност. Те ще трябва да намалят доставките си на електричество с процент и половина за година.
По време на публично представяне на новата енергийна директива Гергана Миладинова от Генерална дирекция”Енергетика и транспорт” на Европейската комисия подчерта, че желанието е” държавите да въведат система, която да задължава, тези които продават енергия да са отговорни за намаляването на консумацията на крайните потребители.”
Междувременно изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност у нас инж. Кольо Колев съобщи, че България е преизпълнила зададените от националния план за енергийна ефективност изисквания от 9%, като до сега са достигнати рекордните за страната ни 46%.
“По отношение на задълженията на България по изпълнението на действащата Директива 2006 за енергийната ефективност и предоставянето на енергийните услуги,  в България беше разработен и се изпълнява  национален план за действие по енергийна ефективност 2008-2016 г. – съобщи инж. Колев. - Резултатите от първите три години са окуражаващи, ние имаме преизпълнение с около 46%.”
Според стратегията 2020 на ЕС страните членки на общността трябва да предприемат мерки, с които до 2020 г. да бъде намален разходът на електроенергия с 20%.