WWF: Бъдещето е на алтернативните енергийни източници

По думите на Георги Стефанов от WWF българската икономика е твърде слаба за такъв скъпоструващ проект като АЕЦ “Белене”.

21.06.2011 | 14:24
WWF: Бъдещето е на алтернативните енергийни източници

Бъдещето не е на конвенционалната енергетика, а точно обратното на алтернативните източници. Така представителите на природозащитната организация WWF-България и EC “За Земята” се обявиха за пореден път за използването на зелена енергия и против построяването на АЕЦ “Белене”.
Експертът от WWF Георги Стефанов отбеляза днес по време на специална пресконференция, че “чисто икономически не е рентабилно България да изгражда ядрена централа като “Белене”. Според сметките на природозащитната организация “до 2030 г. България може да си позволи да подсигури енергийните си нужди от конвенционални енергоизточници, а след този период - до 2050 г., да премине изцяло на възобновяеми енергоизточници”. Това ще даде енергийна независимост на страната, убедени са от WWF.
По думите на Георги Стефанов българската икономика е твърде слаба за такъв скъпоструващ проект като АЕЦ “Белене”. 
Според специалистите от  WWF в България  проучванията за находища на шистов газ могат да бъдат предпоставка за екологична катастрофа в тези региони.
 “Добивът на шистовия газ е сам по себе си екологично опасен – отбелязва експертът Георги Стефанов. - Дори и да го има, а това не е сигурно, все още е в места, в които има развити селищни системи, земеделски земи, което значи, че има възможности за много екологични проблеми и рискове, които не са оценени в България и тепърва ще виждаме техния ефект”.
Изследвания за наличието на междупластово синьо гориво се извършват в момента на няколко места в страната. Две от тях се намират в Северна България и се проучват от
американската компания Chevron,  предложила 30 млн. евро, за да извърши предварителните проучвания. В следващите 3 – 4 години ще стане ясно какви точно са наличните залежи, които биха могли да осигурят енергийна независимост на страната ни.