ICANN разреши на корпорациите да създават свои домейни

Международната корпорация за имена и адреси в Интернет одобри историческото си решение със съобщение на своя сайт.

20.06.2011 | 12:18
ICANN разреши на корпорациите да създават свои домейни
ICANN разреши на корпорациите да създават свои домейни

По този начин големите компании ще могат да подават заявки за регистрация на домейни, които съвпадат с името на компанията или нейни брандове, вместо да използва обичайните .com, .org, .net.
В резултат на това в световната мрежа могат да се появят домейни като .apple, .toyota, .bmw. Цената на услугата е 185 000 долара.
Решението на ICANN от 20 юни 2011 г. е резултат от шестгодишни преговори и въвеждането на нови технологии в системата от появата на .com преди 26 години.
Новите домейни могат да бъдат разделени по категории (промишленост, география, националност) и ще бъдат достъпни на арабски, китайски и други азбуки, става още ясно от прессъобщението на компанията.
Бордът на директорите на ICANN гласува с 13 гласа „за”, 1 „против” и 2 „въздържал се”.
Президент и главен изпълнителен директор на ICANN Род Бекстром заяви, че корпорацията е отворила системата за „ разпределение на домейни, давайки свобода на човешкото въображение. Днешното решение спазва правата на групи от потребители да създават нови домейни от първо ниво на всеки език и азбука. Надяваме се това да позволи системата за раздаване на имена на домейни да служи по-добре на човечеството.”
Новите gTLD ще променят начина, по който хората откриват информация в Интернет, както и начина, по който бизнесът планира и структурира своето онлайн присъствие.
Скоро се очаква ICANN да започне глобална информационна програма за революционната промяна в Интернет и новите възможности.
Молби за новите gTLD ще бъдат приемани от 12 януари 2012г. до 12 април 2012 г.