Ръст на бизнес пътуванията до САЩ

През изминалата година Американското посолство са издадени общо 20 хил. визи за бизнес и туризъм.

20.06.2011 | 09:24 Редактор: Петко Трухчев
Ръст на бизнес пътуванията до САЩ

Ръст на визите за бизнес пътувания до Съединените американски щати, отчита американското посолството в България. Заради кризата от 2009 г. и 2010 г. се наблюдаваше тенденция на отлив на желаещите да развиват бизнес в САЩ. Първото тримесечие на настоящата година показва обнадеждаващи резултати.
Генералният консул на САЩ за България Ерик Алекзандър информира, че през изминалата година са издадени общо 20 хил. визи за бизнес и туризъм. Пред Bulgaria on air Ерик Алекзандър сподели, че обикновено „виза се отказва в случаите, когато кандидатът не може да докаже, че ще се върне в България след края на престоя му в Щатите, т.е. има основание да вярваме, че той желае да остане да работи нелегално в страната ни”.
Режимът за кандидатстване за бизнес или туристическа виза е възможно най-опростеният. По-сложно е влизането в сградата на посолството за интервю. Мерките за достъп са драконовски.
За кандидатстване за виза има формуляр качен на сайта ни – заяви генералният консул на САЩ за България. - Обикновено 1 седмица е срокът за уточняване на дата за интервю. Посочва се какви са намерения за пътуване, с коя фирма ще контактува, ако е по бизнес. Накрая е интервюто, което трае около 30-40 минути и ако кандидатът е одобрен след 10 дни може да лети за САЩ”.
Бизнес визите са с валидност от 1 до 10 години.
Преди месец, родни евродепутати, поставиха пред Конгреса на Съединените щати искане за отпадане на туристическите и бизнес визи, заради трансатлантическото споразумение между Европейския съюз и Америка. То, обаче, касае само визите за дипломати и политици, които участват в научни и политически форуми. Засега броят на желаещите да пътуват до САЩ българи остава висок.