България иска замразяване на преговорите за АЕЦ „Белене”

Българската страна ще поиска от „Росатом“ да предостави детайлна информация по ценовите оферти.

17.06.2011 | 16:58 Редактор: Красимир Лаков
България иска замразяване на преговорите за АЕЦ „Белене”

Енергийната диверсификация е ключов въпрос за националната и европейската енергийна сигурност. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на международна пресконференция на тема „Критичната енергийна инфраструктура – готови ли сме да посрещнем съвременните предизвикателства”. Събитието е организирано от Световния енергиен съвет с подкрепата на Българския енергиен холдинг и под патронажа на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
В основата на дискусиите са съвременните предизвикателства пред производството и снабдяването с енергия в един бързо променящ се свят, намирането на общ европейски подход и взаимодействие на страните членки в областта на енергийната инфраструктура и защитата й от съвременните рискове.
Министър Трайков заяви, че диверсификацията на трасетата за доставка на енергия към и през страната "увеличава гаранциите, както за сигурността на местния пазар, така и за общия европейски пазар." Той подчерта, че „не става дума за сигурност, гарантирана заради аварии, природни бедствия и други форсмажорни обстоятелства, а за гаранции, че на страната ни няма да бъде оказван натиск за постигане на чужди политически или икономически цели”.
Намаляването на зависимостта от енергийните доставчици е заложено и в новата енергийна стратегия, приета наскоро от Народното събрание, припомни Трайков. По неговите думи при определени обстоятелства наличието на алтернативи е по- ценно от цената, която се плаща за това. Като особено важни от стратегическо значение енергийният министър посочи собствените находища на въглища, разширението на газовото находище в Чирен, подкрепата на газопровода „Набуко” и възможностите за проучване на алтернативните газови находища.
Министър Трайков категорично подчерта, че от „икономически, стратегически и политически аспект, както и от гледна точка на  националната ни сигурност, за България е важно да има алтернативи в енергетиката”.
Пътят за повече алтернативи се отваря при разговорите, които България е имала наскоро с фирми като френската Areva или американската Westinghouse.
По време на конференцията стана ясно, че са приключени преговорите  с  Румъния  за  определяне  на  обектите  от  Европейската критична инфраструктура в енергетиката. Съгласувани са 20 обекта с трансграничен  ефект  върху  общата  енергийна система на Съюза. Предстои  през  юли  да бъдат съгласувани такива обекти и с  Гърция. Съвместно с МВР,  ДАНС  и  МО  се работи по  общи документи за прилагането на Директивата за защитата на европейската  и  национална  критична  инфраструктура (Директива 2008/114/ЕС), информират от пресцентъра на енергийното министерство.
По отношение на проекта АЕЦ „Белене” днес енергийният министър съобщи, че българската страна ще поиска замразяване на преговорите за период от три месеца. Трайков заяви, че ще поискаме от „Росатом“ да предостави детайлна информация по ценовите оферти, като едната засяга увеличението на стойността според инфлационния индекс, а другата - фиксираната крайна цена.
Пред журналисти министър Трайков допълни, че ще бъде поискана и допълнителна информация за това как ще бъдат отразени новите изисквания за безопасност на атомните централи в проекта.