Одобриха проекти на финансови механизми за 126,6 млн. евро

С проекти по финансовите механизми могат да кандидатстват всички публични, частни или неправителствени организации, регистрирани като юридически лица в България, както и международни организации.

16.06.2011 | 10:28 Редактор: Мариета Иванова
Одобриха проекти на финансови механизми за 126,6 млн. евро
Одобриха проекти на финансови механизми за 126,6 млн. евро

Правителството одобри проектите на меморандуми за разбирателство относно изпълнението на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 между България и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия и на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 между България и Норвегия. Двата механизма се прилагат с цел намаляване на икономическите и социалните различия в ЕИП, информират от пресслужбата на Министерския съвет.
В рамките на Финансовия механизъм за ЕИП ще се подкрепят проекти в интегрираното управление на морските и вътрешни води, биоразнообразие и екосистеми, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, неправителствени организации, деца и младежи в риск, инициативи в областта на публичното здраве, консервация и възобновяване на културното и природно наследство, ще се отпускат стипендии. Договорената сума за България е 78,6 млн. евро.
По Норвежкия финансов механизъм ще се финансират проекти, свързани с иновации за зелена индустрия, насърчаване на достойни условия на труд и на тристранния диалог, изграждане на капацитет и институционално сътрудничество с норвежки публични институции, инициативи за обществено здраве, домашно насилие, взаимодействие в рамките на Шенген и противодействие на трансграничната и организирана престъпност, изграждане на капацитет и сътрудничество в областта на съдебната власт, корективни услуги. Договорената сума за България е 48 млн. евро.
С проекти по финансовите механизми могат да кандидатстват всички публични, частни или неправителствени организации, които са регистрирани като юридически лица в България, както и международни организации. Очаква се разработването на програми от страна на определените програмни оператори до края на 2011 г. и обявяването на покани за набиране на проектни предложения през 2012 г.
Крайният срок за обявяване на проектите е 30 април 2014 г., а крайният срок за изпълнението им – 30 април 2016 г.