До 2 % бюджетен дефицит в бъдеще

Това решиха народните представители чрез приемането на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на държавния бюджет.

15.06.2011 | 17:23 Редактор:
До 2 % бюджетен дефицит в бъдеще
До 2 % бюджетен дефицит в бъдеще

Бюджетният дефицит няма да надвишава 2 % в бъдеще. Това решиха народните представители чрез приемането на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройството на държавния бюджет.
Въвеждат се 4 нови правила, които да затегнат финансовата дисциплина. Предложенията са на министъра на финансите Симеон Дянков и съвпадат с част от предлагания от него Пакт за финансова стабилност. В законопрокета са заложени ограничаване на публичните разходи, 40 % преразпределение на бюджета и запазване на данъчната основа. Това не важи за размера на налозите. Опозицията гласува против предложенията за финансова дисциплина като се мотивира, че докато Законът влезе в сила вече няма да е актуален заради бързо променящите се икономически параметри.
От опозицията се позоваха на мнението на специалисти, които смятат, че тези мерки „ще спрат икономическия растеж”.
Сините подкрепиха “мини” пакта за стабилност, но поискаха в замяна от финансовия министър да преразгледа участието на България в пакта „Евро плюс”.
Част от мерките в Пакта за финансова стабилност са и в изпълнение на критиките на МВФ за задаваща се висока инфлация в България след изборите наесен. Докладът на мисията на фонда отпреди 2 седмици е твърде „консервативен и нереалистичен”, смятат управляващите от ГЕРБ.
Правителството възнамерява да изпълни предсрочно съветите на МВФ като вчера извади 4 нови дружества за приватизация от забранителния списък. Сред тях са Агенцията за дипломатически имоти в страната (АДИС), “Аудиовидео Орфей” и “Военно издателство”. Миноритарни дялове ще бъдат обявени за продажба и от „Български пощи”. Това ще стане с промени в закона за приватизация, внесени от депутати от ГЕРБ. Част от парите, добити от продажбата им, ще влязат Сребърния фонд, който ще захранва след години пенсиите у нас. Акциите му пък ще се листват на Фондовата борса наесен.