Туристите се завръщат в Гърция

Миналата година от туризма Гърция е спечелила 230 милиарда евро, което е 20 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

15.06.2011 | 16:39 Редактор: Доника Ризова
Туристите се завръщат в Гърция

Няма отлив на български туристи към Гърция, въпреки стачките и нестабилната икономическа ситуация.
Статистиката показва, че за първите четири месеца на годината чуждестранните туристи в Гърция са надхвърлили 1 млн. и са отбелязали ръст от 5,6 на сто в сравнение с 2010 година, смятана като лоша за бранша заради продължителните стачки и кризата.
Според експертите туристите са свикнали със стачките.
Гръцките медии излизат с оптимистични заглавия и прогнозират силен сезон. Вестник  "Етнос" пише, че от началото на годината броят на чуждестранните туристи е отбелязал рекорд. Най-предпочитаните дестинации са  островите Крит,  Родос и Кос.
Българите традиционно се придържат към близостта на полуостров Халкидики, но не пренебрегват и островите Тасос и Корфу.
Причините за избора на южната ни съседка за лятна почивка са няколко. С автомобил от София до Солун се стига по-бързо, отколкото до Варна. Прочутата средиземноморска кухня е подходяща за жегите, а хотелите предлагат развлечения за всеки вкус. Слабо застроените плажове също е сред предимствата на южната ни съседка.
Гръцките туроператори очакват увеличение на туристите с 10%. Миналата година от туризма Гърция е спечелила 230 милиарда евро, което е 20 процента от брутния вътрешен продукт на страната.