Кандидатстването за евросредства вече и онлайн

Първата програма, по която ще може да се кандидатства по интернет от днес, е "Техническа помощ".

15.06.2011 | 16:31
Кандидатстването за евросредства вече и онлайн
Кандидатстването за евросредства вече и онлайн

Кандидатстването за евросредства вече става и по електронен път. Първата програма, по която ще може да се кандидатства по интернет от днес, е "Техническа помощ", а останалите ще се присъединяват към системата постепенно. Това стана ясно по време на дискусия за бъдещето на електронното правителство у нас.
Министърът по усвояване на европейските средства Томислав Дончев изрази надежда, че до края на годината ще се присъединят и оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Конкурентноспособност". По думите му, тези нововъведения, както и създаването на нова институционална система за управление на парите от ЕС, са сериозните възможности за реформиране на системата за кандидатстване, защото останалите начини за облекчаване на излишния бюрократичен товар вече са изчерпани.
Министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че това ще облекчи потокът на документи от и към администрацията
Два нови проекта ще осигурят по–бързото онлайн обслужване на граждани и фирми. Финансират се от ЕС, а срокът им на действие е до 2013 година. Те ще осигуряват по–бързо и качествено административно обслужване по електронен път и по–бърз достъп до съдържанието на законови и административни актове.