Неуспешна среща на министрите на финансите за Гърция

Извънредната среща на министрите на финансите от Еврозоната, посветена на предоставяне на нов спасителен пакет на Гърция, завърши без конкретен резултат.

15.06.2011 | 11:52 Редактор: Красимир Лаков
Неуспешна среща на министрите на финансите за Гърция

На кризисната среща в Брюксел не само не бяха преодолени разногласията между Европейската централна банка и група страни, начело с Германия, по идеята частни кредитори да бъдат включени в новия спасителен план, но и доведе до фактическо разделение на страните от еврозоната по този въпрос. Преди самата среща германският финансов министър Волфганг Шойбле отново настоя за значително участие на частния бизнес във финансовата инжекция. Предложенията му, обаче, срещнаха съпротивата на Франция и ЕЦБ, които искат това да става на доброволни начала.
Макар предварителните очаквания да бяха, че на срещата няма да бъдат взети съдбоносни решения, имаше прогнози, че финансовите министри от Еврогрупата поне ще направят обща декларация, в която да заявят, че ще са готови със спасителния пакет идната седмица. Цитирани от Reuters дипломати заявиха, че не е постигнато съгласие дори за това.
Счита се, че Гърция се нуждае от допълнителни между 80 и 120 млрд. евро, за да остане платежоспособна след 2012 г. Окончателното решение за новия пакет се очаква следващата седмица след срещата на върха на ЕС на 23 и 24 юни, която ще бъде предшествана от среща на финансовите министри на 27-те страни членки на 20 юни.