Бен Бернанке подкрепи Обама

Президентът на Федералния резерв предупреди, че кредитоспособността на страната е изправена пред риск, а рейтингът ААА на САЩ може да бъде загубен, ако Конгресът на промени тавана на дълга.

15.06.2011 | 11:49 Редактор:
Бен Бернанке подкрепи Обама
Бен Бернанке подкрепи Обама

След като президентът на САЩ Барак Обама предупреди, че може да се стигне до нова световна финансова криза, ако не бъде повишен таванът на дълга на САЩ, по темата се изказа и Бен Бернанке. Президентът на Федералния резерв предупреди, че кредитоспособността на страната е изправена пред риск, а рейтингът ААА на САЩ може да бъде загубен, ако Конгресът на промени тавана на дълга. Ако няма решение до август, може да се стигне до спиране на плащания по задълженията към американския държавен дълг, предупреди Бернанке.
Специална двупартийна комисия в Конгреса търси решение на въпроса, като целта е да се обвърже повишаването на тавана на дълга с намаляване на разходите. Според вицепрезидента на САЩ - Джо Байдън, има надежда споразумението да се постигне до 4 юли.
От своя страна, Бен Бернанке предупреди, че ако се стигне до забавени плащания по държавния дълг, това ще предизвика хаос на световните финансови пазари, ще наруши кредитоспособността на страната и ще се отрази негативно на долара.
От 2001 г. досега Конгресът е вдигал тавана на дълга 10 пъти. Когато президентът Обама влезе в Белия дом, общественият дълг беше около 10.6 трилиона долара. Сега е 14.3 трилиона долара. В случай, че исканата промяна бъде приета от Конгреса, дългът ще достигне до 16.8 трилиона долара. Допълнителните 2.5 трилиона долара ще подсигурят дейността на американското правителство до началото на 2013 година.