Отлагането за Шенген е заплаха и за бизнеса в Румъния

Румъния е една от страните с най-малко разпространение на услугата интернет банкиране в Европа, отбелязва в „Финанчиарул”.

14.06.2011 | 12:29
Отлагането за Шенген е заплаха и за бизнеса в Румъния
Отлагането за Шенген е заплаха и за бизнеса в Румъния

Само ден след като Европейският парламент подкрепи приемането на България и Румъния в Шенген, двете страни бяха залети със студен душ от министрите на вътрешните работи от ЕС.
Холандия блокира присъединяването, като обяви, че е твърде рано за взимане на решение, тъй като още има съмнения дали България и Румъния са достатъчно силни, за да осигурят ефективен контрол на външната граница на Шенгенската зона. Тогава румънският президент Траян Бъсеску заяви, че страната му няма да приеме нови условия за присъединяване към свободната зона. Той призна, обаче, че Румъния все още има пропуски в съдебната система.
Медиите в страната отбелязаха, че решението на вътрешните министри на ЕС е "най-големият неуспех на външната политика на Букурещ през последните 20 години". Според вестник "Адевърул", румънските предприемачи са разочаровани и се страхуват от фалит, а „Финанчиарул” добавя, че Румъния е една от страните с най-малко разпространение на услугата интернет банкиране в Европа. Някои румънци са на мнение, че решението е било неизбежно.