Спасяването на Гърция - противоречията се задълбочават

Финансовите министри от ЕС са готови да разгледат и възможността за замяна на облигации срещу ценни книжа с по-дълъг падеж.

10.06.2011 | 17:07 Редактор: Красимир Лаков
Спасяването на Гърция - противоречията се задълбочават
Спасяването на Гърция - противоречията се задълбочават

Страните от еврозоната искат частните кредитори на Гърция да участват с 20 до 35 милиарда евро в новия пакет от помощни мерки, съобщава АФП.
Според немски медии, между Германия, която настоява за участието на банките, застрахователите и фондовете, притежаващи гръцки дългови ценни книжа, и останалите страни, които са против тази мярка, може да се намери компромис. Става ясно, че финансовите министри от ЕС са готови да разгледат и възможността за замяна на облигации срещу ценни книжа с по-дълъг падеж.
Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обаче, категорично отхвърли възможността за каквато и да е директна намеса на банката във втория спасителен план за Гърция. Това той изостри спора с някои европейски правителства, които се опитват да постигнат решение, предвиждащо част от цената на спасителния пакет да бъде поета от инвеститорите, съобщава агенция Bloomberg. Въпреки че, банката не се противопоставя на план, в който инвеститорите доброволно се съгласяват да заменят достигащ матуритет гръцки дълг с нови гръцки облигации, Трише подчерта, че ЕЦБ няма да замени гръцките облигации, които държи с нови. От своя страна, вицепрезидентът на банката, Виктор Констанцио, заяви, че намирането на решение за гръцките дългови проблеми е задача на националните правителства. На конференция на ЕЦБ във Франкфурт Констанцио посочи, че всяко системно частично опрощаване на задълженията на Гърция би било "много опасно".