БСП иска забрана за добива на шистов газ в България

Исканията за мораториум върху добива са по политически причини, твърдят от Синята коалиция.

10.06.2011 | 15:58 Редактор: Петко Трухчев
БСП иска забрана за добива на шистов газ в България

Да се забрани добивът на шистов газ в страната, настояха от Коалиция за България. Социалистите алармираха за екологични катастрофи и земетресения, дори само ако американската компания Chevron започне да проучва терена в Североизточна България. Шистовият газ е разположен в земните кухини и извличането му ще стане предпоставка за земетресения.
По думите на Георги Божинов от ПГ “Коалиция за България” дори евентуално проучване ще е опасно, тъй като за целта се правят напречни разрези в дълбочина.
Проучванията доказват, че няма опасност от земетръси, тъй като шистовият газ е на дълбочина над 400 метра, т.е. извън рисковата зона. Исканията за мораториум върху добива са по политически причини, твърдят от Синята коалиция.
По думите на Иван Иванов от Синята коалиция “БСП говорят така, защото защитават руската страна и не искат да сме енергийно независими”.
Шистовият газ се добива безпроблемно в Съединените щати, категоричен е Иванов. По думите му примерите, посочени от Коалиция за България за аварии в САЩ, Великобритания и Еквадор не са верни. Освен това под Нови Пазар, където ще се добива шистов газ, няма подземни води, които да доведат до екокатастрофа при вливането им в реките.