4 трлн. евро икономии от ВЕИ до 2050 г.

Според икономиста Владимир Каролев през 2010 г. страната ни има най-големия износ на ток.

09.06.2011 | 17:03
4 трлн. евро икономии от ВЕИ до 2050 г.

За осигуряването на надеждна, достъпна и чиста енергия ще са необходими глобални усилия, но ползите ще бъдат много по-големи. Икономиите от по-ниските разходи за енергия ще балансират разходите за инвестиции във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност до 2040 г., което означава да се спестят повече от 4 трилиона евро до 2050 г. Това са изводите, до които стигнаха експертите на Първия годишен форум за зелена енергия - Clean energy development forum, който се провежда в столицата.
Според икономиста Владимир Каролев през 2010 г. страната ни има най-големия износ на ток. Въпросът е дали една нова ядрена централа ще е конкурентна на другите източници за производство на електроенергия - ВЕИ, въглища и газ.
“Енергийният микс на България има сериозно влияние и ще продължи да има” – отбеляза Каролев и подчерта, че тази тенденция трябва да продължи, тъй като това води до енергийна независимост.
Според доклад на ООН енергията от възобновяеми източници може да осигури 80 процента от световните енергийни нужди в рамките на следващите четири десетилетия. Това може да се случи само при условие, че правителствата преследват политики на подкрепа на зелената енергия.