1,8 % е ръстът на икономиката на САЩ за първото тримесечие

По думите на председателя на ФЕД "американският икономически растеж тази година изглежда е по-нисък от очакваното.”

08.06.2011 | 12:28
1,8 % е ръстът на икономиката на САЩ за първото тримесечие

Международните пазари в сряда отбелязаха спад. Причина за това стана изказване на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке за перспективите от растеж на американската икономика. В изявлението си Бернанке призна, че през последните седмици икономиката изпитва трудности, породени от високите цени на газа и японската криза след разрушителното земетресение и последвалото цунами.
По думите на председателя на ФЕД "американският икономически растеж тази година изглежда е по-нисък от очакваното.” Бернанке отбеляза, че икономическият ръст за първото тримесечие е 1, 8 %.
"Търговската верига беше засегната от земетресението и вълните цунами  в Япония и се превърнаха в спирачка за икономиката през това тримесечие – коментира Бен Бернанке. - Някои индикатори показват също, че има загуба на инерция на пазара на труда през последните седмици. Ние, разбира се, наблюдаваме това развитие,” подчерта председателя на Федералния резерв.
Въпреки лошите резултати, във ФЕД остават оптимисти за ръста на икономиката.
 „Последиците за японските производствени мощности от природното бедствие може да отшумят през следващите месеци – коментира Бернанке. - Ако и цените на горивата се успокоят, растежът вероятно ще нарасне през втората половина на годината”.
Бернанке отбеляза, че възстановяването на САЩ от рецесията е неравномерно и болезнено за милионите безработни. Председателят на Федералния резерв отбеляза, че „възстановяването на икономиката продължава с умерени темпове” като скоростта за различните сектори е неравномерна, а някъде дори и „отчайваща”.
В същото време, анализатори отбелязаха, че от думите на Бернанке не стана ясно, дали Федералния резерв има нови планове за стимулиране на икономиката. Програмата за стимулиране на икономиката, чрез изкупуването на държавни облигации за 600 милиарда долара приключва този  месец.