Няма отлив на американски инвестиции от България

Изводът беше направен на форум на Американската търговска камара в България.

07.06.2011 | 14:39 Редактор:
Няма отлив на американски инвестиции от България
Няма отлив на американски инвестиции от България

Няма отлив на американски инвестиции от страната. Изводът беше направен на форум на Американската търговска камара в България. Изтеглените 900 млн. евро от страната ни за първото тримесечие на 2011 г. са на европейски компании. Според американския посланик Джеймс Уорлик САЩ остават най-големият инвеститор отвън в страната ни. Интересът за експорт и инвестиции от САЩ е насочен повече в производството и храните и по-малко в енергийната област и екологията.
“САЩ бяха най-големия чуждестранен инвеститор в България за 2010 г., сигурен съм че ще останат и за 2011 г. - заяви американският посланик Уорлик. - България има вече привлекателна данъчна политика, образовани хора, мотивирана работна ръка. Трябва да покажете, че можете повече от Румъния. Най-важен е живият контакт -  да се говори с американския бизнес на място.”
Противно на думите на американския посланик българската статистика отрежда едва осмо място на Съединените щати по размер на чуждестранни инвестиции за малко над 1 млрд. евро. Посланикът обаче не е сбъркал, обясни шефът на родната Агенция за инвестиции.
“Ако една американска компания инвестира през своя холандски клон, то статистиката отчита тази инвестиция като холандска, макар и тя да е с американски капитал – разясни Борислав Стефанов, изпълнителен директор на БАИ. - Такъв е случая с Холандия, която през последните години заема все първото място по размер на инвестициите отвън.”
Чуждестранните инвестиции у нас се формират основно от 5-6 големи компании, поясни Борислав Стефанов. Приносът на останалите в държавната хазна е минимален. Друга статистическа грешка е, че се отчита размерът на инвестициите, едва когато са преведени средствата в страната. Така в края на годината размерът на инвестициите у нас за първото тримесечие ще е по-голям, отколкото показват данните в средата на годината.