Брюксел обсъжда националните икономически програми

Процедурата предвижда страните-членки да координират програмите си като представят националните си планове за реформи в допълнение към стабилизационните програми.

07.06.2011 | 07:19
Брюксел обсъжда националните икономически програми
Брюксел обсъжда националните икономически програми

Европейската комисия приема във вторник (7 юни) социално-икономическите и бюджетни планове на ЕС в рамките на първия европейски семестър на икономическа координация.
Анализът е първият от този вид. Процедурата предвижда страните-членки да координират програмите си като представят националните си планове за реформи в допълнение към стабилизационните програми. В допълнителните документи трябва да бъдат включени предприетите мерки за изпълнение на стратегията 2020 и постигане на бюджетен баланс.
След като проучи програмите на страните-членки ЕК ще публикува препоръките си към тях, които ще бъдат съвместно разгледани в близките седмици. Изпълнението им трябва да става през втората половина на годината.
Националната програма за реформи на България за периода 2011-2015 г. в изпълнение на Стратегия 2020 г. предвижда 76% заетост и ръст на икономиката от 3,6- 4,4%.