Потреблението няма да нарасне при по-висока минимална заплата

Заедно със скока в заплатите ще се увеличат и цените на публичните услуги, категорични са от БСК.

06.06.2011 | 15:00 Редактор:
Потреблението няма да нарасне при по-висока минимална заплата
Потреблението няма да нарасне при по-висока минимална заплата

Работодателите са против увеличението на минималната работна заплата от 1 юли. Причина за недоволството им стана изявлението на премиера Бойко Борисов, че правителството ще одобри увеличение на минималното трудово възнаграждение от 240 на 270 лв.
Повишението с 30 лв. е в тежест на дребния и среден бизнес, който нито е увеличил производителността си, нито е генерирал по-високи приходи заради кризата, твърдят от Българската стопанска камара. Реално за един работодател увеличението няма да е с 30, а с 40 лв., заради скока на осигуровките. След вдигането на минималната работна заплата ще скочи и размерът на средното брутно трудово възнаграждение, прогнозират от бизнеса. 
“Ако досега едно малко предприятие или фирма е давало по 10 хил. лв. месечно за заплати, сега разходите му ще скочат на 12 500” – заяви заместник-председателят на БСК Камен Колев.
Бизнесът няма да подкрепи правителственото решение на заседанието на тристранния съвет на 22 юни. Тогава ще стане ясно с колко ще се увеличат и пенсиите. Покупателната способност на българите няма да се увеличи заради ръста на минималната работна заплата, твърдят работодателите. Заедно със скока в заплатите ще се увеличат и цените на публичните услуги.
Увеличението на минималната работна заплата ще доведе и до ръст на безработицата, наемане на половин работен ден и заетост в сивия сектор. Работодателите предлагат да се увеличи минималното трудово възнаграждение по отрасли, там където има възможност за ръст на заплатите.