Трише предлага Европейско министерство на финансите

В момента в ЕС няма силно желание за нещо подобно и, за да се реализира идеята, е нужна сериозна политическа промяна.

03.06.2011 | 11:09 Редактор: Красимир Лаков
Трише предлага Европейско министерство на финансите
Трише предлага Европейско министерство на финансите

Седемнайсетте страни от еврозоната трябва да обмислят възможността за създаването на централно министерство на финансите. То трябва да координира политиката на националните икономики в борбата срещу кризата. Това предложение беше направено от президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише. Той обаче поясни, че в момента в ЕС няма силно желание за нещо подобно и, за да се реализира идеята, е нужна сериозна политическа промяна.
Предложението на Трише подчертава разочарованието на много лидери в ЕС заради трудностите да се овладеят финансовите кризи, въпреки огромните средства отделени от ЕЦБ и ЕС за Гърция, Португалия и Ирландия. Успехът на тези операции за спасяване на закъсалите европейски икономики остава неясен, защото правителствата на засегнатите страни не успяват или нямат политическата воля да наложат нужните промени и реформи. Това кара Жан-Клод Трише да предлага, по неговите думи „по-задълбочена и авторитетна роля на ЕС в икономическите въпроси на страните-членки, които изпитват проблеми със своите финанси". Според него е нужно преосмисляне на икономическия суверенитет на страните от еврозоната. Подобна дисциплинираща и координираща роля може да изпълнява едно централно министерство на финансите на ЕС.
Междувременно, мисията на ЕС и МВФ ще завърши днес анализа на разработения от гръцките власти план за стабилизиране на финансовата система, който трябва да стане основа за отпускането на финансова помощ за страната, съобщава агенция Bloomberg. По-късно днес, гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще проведе среща с ръководителя на групата на финансовите министри на еврозоната Жан-Клод Юнкер, по време на която ще бъде представен новият план за бюджетна стабилизация.