Азия последва САЩ, индексите се обагриха в червено

Лошите продажби на азиатските автомобилни гиганти за САЩ и дълговата криза в Гърция са в основата на негативните пазарни настроения.

02.06.2011 | 11:54 Редактор: Кузман Илиев
Азия последва САЩ, индексите се обагриха в червено

Азиатските капиталови пазари не бяха пощадени от червената вълна, заляла борсовите индикатори по цялото земно кълбо. Причината: твърде негативните макроданни за американската икономика и намеленият кредитен рейтинг на Гърция. Опасността от фалит на островната държава може да предизвика серия от финансови катаклизми, а инвеститорите стават все по-плахи, разясняват от Euro Pacific Capital.
След като Wall Street записа най-слабата си сесия от миналия август насам, в Азия тенденцията се запази. Така, японския Nikkei потъна с 1,7 на сто до 9,555 пункта. Половин час преди края на сесията в Хонконг, HANG SENG  е надолу с процент и половина. Южнокорейският KOSPI също в наситено червено – спад с 1,3 на сто до 2,114 пункта. Най-слабо се представиха компаниите от автомобилният сектор, заради сериозният спад в продажбите в САЩ през май. Toyota отстъпва 3,25 на сто, Honda с 2,4 на сто на Nissan с 3 процента.