Отлагат новите цени на енергия от ВЕИ

Закъснението е заради Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който в момента изготвя офертите за цените по предложения на инвеститорите.

01.06.2011 | 13:56
Отлагат новите цени на енергия от ВЕИ
Отлагат новите цени на енергия от ВЕИ

С 10 дни ще се отложи влизането в сила на новите цени на енергия от възобновяеми източници. Те трябваше да влязат в сила от 3 юни, един месец след приемането на новия Закон за зелената енергия. Закъснението е заради Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), който в момента изготвя офертите за цените по предложения на инвеститорите.
Пред журналисти Евгения Харитонова от ДКЕВР отбеляза, че ”комисията трябва да балансира малко между интересите на всички”- на инвеститорите и на крайния потребител.
Инвеститорите ще могат да продават ВЕИ електроенергията на преференциални цени през целия период на действие на договора. Новите мощности ще могат приоритетно да се присъединат към националната електрическа мрежа.
Държавният регулатор ще отпусне средства за строежа, разширяването на инсталациите за алтернативна енергия и присъединяването на новите мощности към мрежата.