Започват стрес-тестовете на АЕЦ

Първата група тестове ще оцени възможностите на централата да устои на природни бедствия или аварии, включително и катастрофа на самолет на нейна територия.

01.06.2011 | 12:23 Редактор:
Започват стрес-тестовете на АЕЦ
Започват стрес-тестовете на АЕЦ

От днес започват официалните стрес-тестове на атомните централи в ЕС. Ще бъдат проверени 143 действащи ядрени централи, както и няколко, които вече се изграждат в ЕС.
Тестването на българската централа АЕЦ „Козлодуй” ще струва между 10 и 12 милиона лева, информира изпълнителният директор на електроцентралата Костадин Димитров.
Според определението на Групата на ядрените регулатори, стрес - тестът представлява проверка на безопасността на централите на територията на ЕС, както и тяхната реакция в случай на риск.
Първата група тестове ще оцени възможностите на централата да устои на природни бедствия или аварии, включително и катастрофа на самолет на нейна територия. Целта е да се види как ще се действа при спиране на електрозахранването и излизане от строя на охладителната система.
Друга група тестове ще анализират сигурността на територията на централата и устойчивостта й на терористична атака. Методологията и подробностите за тези тестове не се публикуват за да не се застраши националната сигурност на отделните страни.
Цялостната проверка ще мине през три етапа, извършване на проверката, изготвяне на национален доклад и последващ контрол от Европейската комисия съвместно с Групата на ядрените оператори.. Последващият контрол, или така наречените партньорски проверки, ще се извършват от група, състояща се от седем членове.
До 15 септември дружествата оператори трябва да са готови с междинен отчет, а до 31 декември - с окончателен. От своя страна, Европейската комисия ще представи напредъка по изследванията на 9 декември. Крайното й становище относно състоянието на европейските АЕЦ ще бъде готово през юни 2012 г.